Photo by Sarah Worth on Unsplash

Edis­tyk­sel­lis­tä puu­ra­ken­ta­mis­ta pa­raa­ti­pai­kal­le Ouluun – ur­hei­lu­ta­lon kort­te­li 23 voidaan hyö­dyn­tää mo­der­nin puu­ra­ken­ta­mi­sen lip­pu­lai­va­na

Oulun kaupunginhallitus päätti huhtikuussa ansiokkaasti, että se ei anna lupaa tehdä suunnitteluvarausta Oulun Energian uusille toimitiloille Heinäpäähän kaupungin urheilutalon paikalle. Tämä päätös mahdollistaa sen, että rakennuspaikalle voidaan sijoittaa aluetta luontevasti täydentävää rakentamista.

Tontin naapurustossa on vanhoja ja arvokkaita puurakennuksia, jotka ovat asuinkäytössä. Nyt tuo urheilutalon kortteli 23 voidaan hyödyntää modernin puurakentamisen lippulaivana Oulussa ja Pohjois-Suomessa.

Urheilutalon rakennuspaikkaan rajautuvat Kuusiluodon idyllinen asuinalue, sekä upea suojeltu Kiilan talo piharakennuksineen. Kivenheiton päässä sijaitsee lisäksi osittain suojeltu Koiton kortteli. Näiden alueiden yhteyteen sopisi erinomaisesti moderni puutalokortteli, joka toisi keskustan laidalle lisää asukkaita, olisi puurakentamisen pilottihanke ja upea maamerkki.

Olisiko kortteli sopivampi esimerkiksi toisen Oulun kaupungin merkittävän yhtiön Sivakan käyttöön? Oulun kaupunkiseudun MAL-sopimuksen mukaan uudisrakennettavien, pitkäaikaisten korkotuettujen vuokra-asuntojen käynnistysavustusta voidaan myöntää korotettuna puurakenteisille kerrostaloille. Paikka olisi oivallinen myös muille asumisen ja rakentamisen vaihtoehdoille.

Kaupungin tulee suhtautua näihin vaihtoehtoihin avoimin mielin. Tällainen rakennushanke tukisi monia Oulun tavoitteita. Sekä Oulun kaupunki että valtio haluavat edistää kestävän ja energiatehokkaan rakentamisen pilottihankkeita, kuten puurakentamista.

Lisäksi se edistäisi Oulun kaupungin ympäristöohjelmassa määriteltyjä tavoitteita liittyen keskustan alueen asukasmäärään ja täydennysrakentamiseen. Puurakentamisen vauhdittaminen ohjaa uusia rakennuksiamme kohti hiilineutraaliutta ja kestävää rakentamista.

Yhä suuremmat puusta rakennetut rakennukset tulevat yleistymään ilmasto-, sisäilma-, aikataulu- ja kustannussyistä. Yhtenä esimerkkinä merkittävästä puurakentamiskohteesta on Helsinkiin vuonna 2023 valmistuva Katajanokan laituri. Rakennus on täysin hiilineutraali, ja lisäksi sen tarvitsema energia tuotetaan täysin uusiutuvilla energianlähteillä. Tällaista kunnianhimoista rakentamista kaivataan myös Ouluun. Löytyykö Oulusta rohkeutta sen tekemiseen?

Eeva-Maria Parkkinen
kaupunginvaltuutettu (kesk.)
Oulu

Tuija Patana
arkkitehti
Oulun Keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtaja

Julkaistu Kalevassa 24.7.2020

Lisää kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *