Viime aikoina on päästy kampanjoimaan mukavasti kasvokkain kesäsäässä niin Rotuaarilla kuin muuallakin Oulussa. Olen ottanut pari kertaa kissani mukaan vaaliteltalle – sekä kissan itsensä, että teltalle pysähtyvien ihmisten iloksi. Sen innoittamana kerron lopussa kolme teesiä, joiden avulla Oulu voisi olla kissaystävällisempi kaupunki.
Asumme kissani Muikun kanssa Vaaran kaupunginosassa, joka on yksi kivisimmistä ja betonisimmista alueista Oulussa. Alueelle on tyypillistä 1960-80-lukujen betonielementtirakentaminen ja maanpäällinen pysäköinti. Käytännössä se tarkoittaa, että talojen pihat ovat suurelta osin asfaltin ja autopaikkojen valloittamia, jolloin puille, pensaille ja nurmikolle ei jää juurikaan tilaa. Jos olisin aavistanut asuntoa hankkiessani, että meille tulisi muuttamaan lähivuosina rohkea, seikkailunhaluinen ja utelias eläin, olisin varmasti harkinnut asuntoa joltain vehreämmältä alueelta. Tällöin asunnon läheltä löytyisi helposti viheraluetta, jossa voisi ulkoiluttaa niin kissaa, koiraa tai vaikka pupua.
Jos verrataan kissan- ja koiranomistajan näkökulmaa, niin virkistysalueen etäisyys kodista korostuu. Koiran kanssa saatetaan lähteä pitkällekin lenkille, kun taas kissan kanssa ulkoillaan yleensä mahdollisimman lähellä kotia. Tällöin korostuu erityisesti oman kodin tai taloyhtiön yhteinen piha, sen vehreys ja oleskelumahdollisuudet. Kissalle riittää aktiviteetiksi ruohon syöminen ja erilaisten kasvien ja ilman haistelu, kun taas kissaa ulkoiluttavalle henkilölle riittää useimmiten penkki tai muu oleskelualue. Lähiulkoilua on haastavaa tehdä silloin, kun piha on pelkkää asfalttia.
Samalla, kun kissa virkistyy, virkistyy myös sen omistaja. Luonnossa oleskelu edistää tutkitusti ihmisten hyvinvointia. Oman pihan tulisi olla jokaiselle matalan kynnyksen paikka havainnoida vuodenaikojen ja sään vaihteluita, ja edistää omaa luontosuhdetta. Tässä teesini kissaystävällisempään Ouluun:
- Uusiin kaavoihin käyttöön viherkerroin
Uusissa asemakaavoissa tulisi määritellä viherkerroin, eli käytännössä tällöin määriteltäisiin korttelin vihreyden ja vehreyden minimimäärä. Esimerkiksi kun Vaaran aluetta täydennysrakennetaan, viherkertoimen myötä alueen vehreys ja viihtyvyys lisääntyy. Sen myötä lähivirkistäytymisen ja ulkoilun mahdollisuudet paranevat sekä eläimille että ihmisille. Jokaiseen kotiin tulisi kuulua jonkinlainen yhteispiha, jolle voisi mennä oleskelemaan “iliman asiaa”!
- Ulkoilevat eläimet tulee pitää kytkettynä
Kaikilla eläimillä on yhtäläinen oikeus ulkoilla, oli kyseessä sitten kissa, koira, fretti, pupu, rotta, hamsteri tai vaikka kultakala. Jos joku näistä eläimistä on irti ja vailla valvontaa, niin se vaikeuttaa muiden eläinten ulkoilua merkittävästi.
- Uusien asuntojen monipuolisuudesta tulee pitää kiinni
Osa asunnoista soveltuu paremmin ja osa huonommin lemmikkien kodiksi. Kun asuntoja tuotetaan paljon erilaisia, niin myös lemmikkien omistajien on helpompi löytää elämäntyyliin sopiva koti. Kissan näkökulmasta on tärkeää, että asunnosta löytyy vähintään yksi ikkuna, josta näkee esteettömästi ulos. Sisäkissalle on tärkeää seurata ulkomaailman tapahtumia ikkunasta, eikä se onnistu mikäli ikkunan edessä on parveke umpikaiteineen.
Äänestämällä kuntavaaleissa numeroa 287 annat äänesi myös kissaystävällisemmälle Oululle!