kerrostalot

Yhteisillä säännöillä elinvoimaa kaupungin keskustaan

Oulun keskustan alueelle tavoitellaan 10 000 uutta asukasta – se on noin puolet lisää nykyiseen keskustan suuralueen asukasmäärään verrattuna. Vilkastuva kaupunkikulttuuri lisää hyvinvointia ja upean kaupunkimme houkuttelevuutta myös muulloin kuin kesäkuukausina. Asukasmäärän kasvattaminen ei ole helppo tehtävä, mutta siihen tulee pyrkiä elinvoiman lisäämiseksi ja kaupunkikeskustan elävöittämiseksi. 

Tavoitteeseen päästään hyödyntämällä sekä täydennys- että uudisrakentamista. Usein tehokas rakentaminen tuo mieleen korkeat tornitalot, mutta tiivistä ja tehokasta kaupunkia voi rakentaa myös matalammilla rakennuksilla – unohtamatta viihtyisyyttä ja vehreyttä. Keskustan alueella on jo muutamia korkeita rakennuksia, ja lisää luvitetaan. Oulussa on siis halua ja mahdollisuuksia nousta korkeammalle – ja niin tulisi tehdäkin, kunhan siihen on yhteiset ja selkeät pelisäännöt ja laatutavoitteet. Keskustan täydennysrakentamisen tulee huomioida kadun tason elävyys sekä lähiluonto ja sen monimuotoisuus myös sisäpihoilla, puistossa ja kaduilla. 

Kauniin, tiiviin ja laadukkaan kaupunkiympäristön rakentaminen on yhteinen tavoitteemme. Sen saavuttamiseksi tarvitaan avointa keskustelua, vuorovaikutusta ja sopimista kaupungin, taloyhtiöiden, yritysten ja kaupunkilaisten kesken. Osallistuminen onnistuu, kun kaavoituksessa on siihen riittävästi aikaa ja resursseja. 

Kun tavoitteena on elinvoiman lisääminen, myös torin ja asemanseudun kehittäminen tukevat tätä päämäärää. Torille nousee uusi hotelli ja viereen allasalue. Myös Raksila ja asemanseutu kaipaavat toteuttamiskelpoisia suunnitelmia ja toteuttajia.

Tuija Patana
arkkitehti
kuntavaaliehdokas (kesk.), Oulu

Pekka Huhtala
diplomi-insinööri, konsultti
kuntavaaliehdokas (kesk.), Oulu

Julkaistu netti-Kalevassa 4.6.2021.

Lisää kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *