Photo by Israel Sundseth on Unsplash

Toimivasta kaupungista nauttii koko maakunta

Julkaistu Suomenmaassa 14.9.2018

Maakuntauudistuksen myötä jokainen maakunta voi vahvistua, kehittyä ja erikoistua valitsemaansa suuntaan. Koko maakunnan ihmiset, tapahtumat, yhteisöllisyys, elinkeinot sekä rakennetut, luonnon- ja kulttuuriympäristöt muodostavat lähtökohdan alueen vahvuuksille ja identiteetille. Monimuotoisen kokonaisuuden kruunaa maakunnan keskus, jonne keskitetään kaikki parhaat palvelut kaupunkilaisten huvitukseksi – vai onko se ihan näin yksinkertaista?

Vaikka kuntien oma päätöksenteko keskittyy pääasiassa lakisääteisiin tehtäviin ja sen omien veronmaksajien miellyttämiseen, suurten kaupunkien päättäjillä on oltava vastuu myös koko maakunnan palvelemisesta. Viime aikoina joissain kaupungeissa keskusteluun on noussut palveluiden saatavuuden vaikeuttaminen esimerkiksi rajoittamalla autoliikenteen sujuvuutta merkittävästi. Tällöin palvelunäkökulma jää paitsioon. Esimerkiksi Oulun keskustassa asioidaan myös huomattavasti kauempaa, kuin vain kaupungin joukkoliikennevyökkeeltä. Palveluiden ääreen on päästävä sujuvasti niin polkupyörällä kuin autollakin.

Maakuntakeskuksissa tehdyt päätökset heijastuvat siis merkittävästi myös muiden, kuin kunnan omien asukkaiden elämään ja palveluiden saavutettavuuteen. Aseman mukana tulee samalla myös vastuuta suuremmasta kokonaisuudesta. Maakunnan keskuskaupungin yhtenä tärkeänä kunniatehtävänä on palvella koko maakuntaa.

Tuija Patana
Pohjois-Pohjanmaa

Lisää kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *